Het NDT Bobath concept biedt een toekomstgerichte interdisciplinaire probleemoplossende benadering van de behandeling en management, van elk individu met gelimiteerde mogelijkheden tot een volledige deelname in het dagelijkse leven ten gevolge van een beperking in ofwel het motorisch (inclusief tonus en patronen van bewegen) als in het sensorisch, perceptueel en cognitief functioneren als resultaat van een letsel in het centrale zenuwstelsel.
Zoals de definitie al aanhaalt, is het een concept dat toegepast wordt bij kinderen met een centraal zenuwstelsel letsel. Door dit letsel is vaak het motorisch functioneren aangetast, samen met nog andere aspecten. Bobath kan ook toegepast worden op kinderen die minder goed motorisch functioneren ten gevolge van andere letsels of aandoeningen.
De doelstellingen en behandelingen zijn zo opgebouwd dat er heel toekomstgericht gedacht wordt. Het is de bedoeling om het kind zo normaal mogelijk te laten bewegen, binnen zijn/haar mogelijkheden, om zo zelfstandig en functioneel mogelijk door het leven te gaan. Dit proberen we te bereiken aan de hand van houdingen en bewegingen en door gewichtstranfser om zo de tonus (spierspanning) te normaliseren. Vervolgens lokken we door middel van facilitaties het ‘normale’ bewegen uit bij het kind. Deze therapievorm hanteren we om te voorkomen dat er door een te hoge spierspanning, contracturen of orthopedische misvormingen ontstaan. Vaak worden deze laatste problemen zolang mogelijk verholpen met therapie en orthopedische apparatuur.
Bobath is een zeer individueel gerichte benadering waarbij het kind en zijn persoonlijkheid centraal staan maar waarbij het overleg met alle betrokken discipline ook ontzettend belangrijk is.
Voor verdere informatie in verband met hierover, raadpleeg de officiële website:
www.bobath.be