Ontwikkelingsstimulatie
De ontwikkeling van jonge kinderen, baby’s en peuters, verloopt volgens bepaalde fasen waarin ze op een bepaalde leeftijd specifieke vaardigheden zouden moeten kunnen uitvoeren (motorische mijlpalen). Sommige kinderen ontwikkelen deze vaardigheden op latere leeftijd, anderen helemaal niet. Om de ontwikkeling van het kind zo volledig mogelijk te laten verlopen is het zeer belangrijk dat de meeste fasen doorlopen worden. De vaardigheden die minder goed ontwikkeld zijn, kunnen gestimuleerd worden door therapie enerzijds (volgens het Bobath-concept) en anderzijds door ouderinstructies.
Kinderen kunnen reeds in de baarmoeder een bepaalde voorkeurshouding (d.w.z. steeds naar één bepaalde kant kijken) ontwikkelen. Het is heel belangrijk om dit zo snel mogelijk te doorbreken zodat dit de verdere ontwikkeling van het kind niet belemmert. Ook hier zijn stimulatie en ouderinstructies aangewezen.
Andere toepassingen van ontwikkelingsstimulatie vinden we terug bij kinderen met klompvoetjes, plexus bracialis letsel en zeker ook bij kinderen die poepschuiven.
Contacteer ons